
Blogi

“Unettomuudesta pelastunut” -kirja syntyi omakohtaisesta kokemuksesta
”Valvoin koko viime yön. Ahdistus alkoi jo illalla nukkumaan mennessä ja kesti koko yön. Korvatulppiakaan ei voi pitää, kun sydän jyskyttää niin kovaa, että pää hajoaa. Imovanekaan ei auttanut yhtään mitään. Illalla olin kyllä tosi väsynyt, kun toissa yönäkin nukuin vain kaksi tuntia. Nyt voin sanoa, että pelkään nukkumista. En ymmärrä kauanko ihminen voi tätä kidutusta kestää. Aamulla pari tuntia itkin, tuntuu niin toivottomalla tämä tilanne. Viides lääke jo menossa ja olo ei ole parantunut. Päivät menee sumussa haahuillen, muisti ei enää toimi, mitään ei oikein jaksa. Mutta koira on kusetettava ja itse syötävä.”
Korkean toimintakyvyn masentuneisuus versus uupumus? Yleensä uupunut saa diagnoosina jonkin muun kuin uupumuksen, tai sen lisäksi esim. masennuksen. Masennuksellakin on monet ”kasvot”, joista tunnetuimpia merkkejä on mm. toimintakyvyttömyys. Olisinkin ehdottanut kirjoitusta, jossa käsiteltäisiin korkean toimintakyvyn masennusta. Koska uupumusta voi edeltää masennus, olisi tämä hieman vähemmän esillä ollut masennuksen muoto hyvä tuoda esiin, koska tuntuu olevan haasteellinen tunnistaa jopa ammattilaisillakin. Yritin …
Tässä osassa II tarkastellaan uupumisesta toipumista. Uupumus voi olla sitkeä seuralainen ja siihen voi liittyä ahdistusta, masennusta ja epätoivon tunteita. Itsetuntemuksen kehittämisellä voi kumminkin yrittää vahvistaa toipumistaan uupumuksesta. Tässä kerron tarkemmin muutamia keinoja. Kaikki, jotka ovat kokeneet uupumuksen omalla kohdallaan tietävät, ettei kyse ole hetkellisestä ja nopeasti ohimenevästä tilasta. Stressi voi olla hetkellistä ja ohimenevää, ellei sekin muutu jatkuvaksi, mutta uupumus, kun se on tullut osaksi elämää, tuntuu pysyvän pitkään …
Jatka lukemista ”Miten helpottaa uupumisen oireita – Osa II”