Vertaistuen moninaisuus

Vertaistukea joskus saaneena ymmärtää sen valtavan merkityksen toipumisen kannalta. Vertaistuesta saat tunteen siitä, ettet ole asian kanssa yksin. On helppoa puhua ihmisen kanssa, jolla on samankaltainen kokemus, ja jolta saat tietoa ja kokemuksia oman toipumisesi edistämiseksi.

 Vertaistukitapaamisissa saa kokea yhteisöllisyyttä, ja kohtaamisen tärkeys nousee tapaamisissa esiin; jokaisella meillä on tarve kuulua johonkin, sekä tulla kuulluksi ja nähdyksi. Tapaamisissa tutustuu uusiin ihmisiin, oppii uutta sekä saa muuta ajateltavaa. Kokemusten jakaminen ja toisen tsemppaus ”tästä selvitään kyllä” on isossa roolissa tapaamisissa.

 Mitä vertaistukija sitten saa vertaisena olosta. Mahdollisuuden helpottaa toisen matkaa, sekä löytää merkitys omalle kokemukselle, kun pystyy auttamaan toista oman kokemuksen kautta. Vertaistukijana oppii itsestään uutta ja voi kehittää kommunikaatiotaitoja, oppia lukemaan erilaisia tilanteita ja kehittyä paremmaksi kuuntelijaksi.

Ennakoinnin merkitys sairastumisriskien hoidossa on merkittävä. Helpommin ja nopeammin saatava apu ehkäisisi pahempaan tilaan ajautumista. Pidemmät sairaslomat vaikuttavat luonnollisesti sairastuneen talouteen, mutta myös itsetuntoon, läheissuhteisiin ja paljon laaja-alaisemmin, mitä olemme tottuneet tilannetta katsomaan. On sanomattakin selvää, että töihin paluu on aina haastavampaa, mitä pidempään työelämästä joutuu olemaan pois.

 Yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsottuna vertaistuen merkityksessä nousee esille yhteisöllisyys, joka on suuri voimavara, ja jota tarvitaan entistä enemmän yksinäisyyden vähentämiseksi. 

Vertaistuen vaikutukset YHTEISKUNNALLE

–        hoitotaakka jaetaan eri tahojen kanssa

–        lisääntyvä ymmärrys kolmannen sektorin tarpeellisuudesta

–        yhteisöllisyys

–        lisääntynyt tietoisuus vertaistuesta

–        yksinäisyyden tunteen vähentäminen

–        taloudelliset vaikutukset

–        ennaltaehkäisy

 Vertaistuen merkitystä yhteiskunnallisesti ei ole vielä arvostettu tarpeeksi osana hoitoketjua.

Vertaistuen yhteisöllisyys helpottaisi yksinäisyyttä ja kokoaisi voimavarat yhteen. Vertaistuki osana ennaltaehkäisevää hoitoa on merkittävä. Se auttaisi saamaan apua matalalla kynnyksellä jo ennen lääketieteelliseen hoitoon hakeutumista, mikä taas keventäisi sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta, ja lyhentäisi hoitojonojen pituutta.

Yhteiskunnallinen vaikutus näkyy sairaslomien pituuksien lyhentymisenä, työkyvyn säilymisenä pidempään, ennenaikaisten eläköitymisten vähenemisenä, sekä hoitojonojen lyhenemisenä. Siis huomattava taloudellinen merkitys.

Vaikka vertaistukija ei ole terveydenhuollon ammattilainen, sitoo häntä kuitenkin vaitiolovelvollisuus. 

Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Voisitko sinä helpottaa toisen samankaltaisen kokemuksen läpikäynyttä jakamalla kokemustasi?

Uupuneet ry etsii vapaaehtoisia vertaistukitoimijoita eri puolille Suomea. Jos koet vointisi ja elämäntilanteesi sopivaksi auttaa yhdistyksen tukemana kanssakulkijoita, ota meihin yhteyttä info@uupuneet.fi, niin kerromme lisää. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *