4. Milloin ammatillinen kuntoutus tulee kyseeseen/ajankohtaiseksi, ja mitä siihen vaaditaan?

Ammatillista kuntoutusta tarvitaan, jos omaan entiseen työhön ei ole paluuta, ja tarvitaan esimerkiksi uudelleenkoulutusta. Joskus riittää entisen ammattitaidon käyttö uudessa työtehtävässä tai jopa työpaikassa, ja tällaiseen tilanteeseen voidaan hakea työkokeilua työeläkeyhtiöstä.

Kelan ammatillinen kuntoutus tukee niitä, joilla ei ole vakiintunutta työuraa, esimerkiksi nuoria ja vammaisia, tai jos työura on repaleinen ja niukka. Työkokeilu entiseen työhön sisältää työn aloituksen pikku hiljaa osa-aikaisesti. Usein työaikaa kasvatetaan suunnitelmallisesti kohti normaalia työaikaa, ja samalla tarkkaillaan työn riskitekijöitä. Säännöllinen seuranta sekä esimiehen että työterveyshuollon puolelta on olennaista.